Maximale flexibiliteit voor woningen in Delft

valerieGeen categorie

In B:ton-special stond een interview met Stabiel over de maximale flexibiliteit voor woontorens in Delft.

“We kunnen de prefab systeemvloeren en gevelelementen alle dertien lagen doorstapelen,” aldus Maarten Peels, directeur van Stabiel Management uit Valkenswaard. Als de ruwbouw enkele lagen hoog is, kunnen de installatievoorzieningen in de woningen worden aangebracht in een praktisch wind- en watervrije omgeving. Dit project, waarbij het casco volledig in prefab beton is, is een belangrijke ontwikkeling voor de realisatie van woontorens. Juist ook in binnenstedelijk gebied waar je met minimale overlast wilt bouwen.”

Waar voor utiliteitsgebouwen zoals kantoren vaak voor prefab beton wordt gekozen, wordt de ruwbouw van hoogbouw in de woningbouw vaak met in het werk gestort beton uitgevoerd. Er worden daarbij prefab gevelelementen, vloeren, trappen en bordessen toegepast, maar er wordt veel uitgekist en gestort.

Grote vrije overspanning
Met prefab beton is het mogelijk grote vrije overspanningen van de vloeren te maken, in dit geval tot ruim 12 meter. Voor de winkels op de begane grond is dat sowieso belangrijk, stipt Peels aan. “Elke kolom is in feite een sta-in-de-weg voor een winkelier en kost geld. Voor de woningen betekent het dat de niet-dragende tussenwanden op vele plekken geplaatst kunnen worden. Er is dus maximale flexibiliteit binnen dit prefab casco. Belangrijk is ook dat de vloeren 320 mm dik zijn, met daarop een zandcementdekvloer, zodat de vloeren in het appartementengebouw goed aan de geluidseisen voldoen.”

Ook de kern van het gebouw is geprefabriceerd. Trappen, bordessen, binnenwanden, ook allemaal prefab beton. “Je kunt de ruwbouw onder de beste condities in de fabriek vervaardigen in een hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. Temeer daar je bij het ontwerp en de engineering met behulp van BIM-modellen alles hebt voorbereid. Passingproblemen zijn er op de bouwplaats niet of nauwelijks. Dat reduceert de faalkosten en bouwtijd behoorlijk. Onze overtuiging is dat bouwprojecten betaalbaar en daarmee haalbaar worden als je in prefab beton slim te werk gaat.”

Groot voordeel voor de opdrachtgever, bouwer, bewoners en omwonenden is de snelheid van bouwen. “Eind 2014 is de ruwbouw gereed, tweemaal zo snel als wanneer deze in gestort beton zou zijn opgetrokken. Dat betekent ook minder bouwoverlast voor de buurt. Vandaar mijn stellige overtuiging dat dit systeem een uitkomst is voor binnenstedelijk woningprojecten in hoogbouw. En andere woontorens waar snelheid, kwaliteit, flexibiliteit en prijs van belang zijn.”

Lees het uitgebreide artikel in B:ton-special: Maximale flexibiliteit voor woningen in Delft

Lees ook projectpagina: De Hoven – Delft

<Alle projecten>