Duurzaam bouwen aan Wonen boven de Hoven in Delft

valerieGeen categorie

Een nieuwe innovatie van VBI maakt het mogelijk om de casco’s van appartementencomplexen geheel prefab te bouwen zonder randbekisting. Het DoorStapelSysteem versnelt het bouwproces en maakt kwaliteit nog beter beheersbaar. Dit systeem wordt momenteel door Stabiel Management toegepast bij de bouw van de eerste woontoren boven De Hoven Passage in de Delftse wijk Voorhof.

‘‘Industrieel bouwen met prefab-onderdelen en een gestandaardiseerde maatvoering, maakt het mogelijk om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen’’, vertelt Eduard van der Meer, directeur van VBI. VBI heeft haar processen verregaand geoptimaliseerd en wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van industrieel bouwen. Door steeds meer partners hierop aan te sluiten komt een dergelijk bouwproces dichterbij. ‘‘Een van die partners is Stabiel Management’’, aldus Van der Meer. Maarten Peels, directeur van Stabiel Management vult aan: ‘‘Stabiel heeft samen met VBI de voordelen van industrieel bouwen voor de bouw van appartementencomplexen haalbaar gemaakt voor project Wonen boven de Hoven. Dat is gelukt dankzij de innovatie van VBI’’. De ontwikkeling en realisatie van deze woontoren wordt gedaan door Heembouw Wonen, de belegger van de huurwoningen is Van der Vorm Vastgoed en het ontwerp is van Habeon Architecten.

Sneller casco te realiseren Het DoorStapelSysteem is een optie bij de Appartementenvloer van VBI. ‘‘Hierdoor kun je om en om de gevel en vloer stapelen tot je op de gewenste hoogte bent. In het geval van de woontoren boven winkelcentrum De Hoven zijn dat 13 woonverdiepingen met 70 huur- en 13 koopappartementen. In 13 weken wordt de ruwbouw van het volledige prefab casco opgebouwd. Begin 2015 is de ruwbouw gereed, zeker tweemaal zo snel als wanneer deze door middel van in-het-werk-gestort beton zou zijn opgetrokken’’, aldus Peels. ‘‘De snelheid van het bouwen is een groot voordeel voor de opdrachtgever, bouwer en omwonenden’’, legt Van der Meer uit. ‘‘Het betekent minder overlast voor de omgeving, minder bouwplaats gebonden kosten voor de aannemer en een eerder renderend bouwproject voor de opdrachtgever’’. Maarten Peels en Eduard van der Meer zijn er van overtuigd dat dit systeem een uitkomst is voor binnenstedelijke woningprojecten in hoogbouw.

<Alle projecten>