Slimme draagstructuur maakt project haalbaar en betaalbaar

valerieGeen categorie

Mooi artikel in de AB-FAB-krant over Stabiel Management. Thema: Onzichtbaar Prefab Beton.

Slimme draagstructuur maakt project haalbaar en betaalbaar.

De kwaliteit omhoog en de kostprijs omlaag dankzij een draagstructuur in prefab beton. Dat is bij menig project mogelijk, aldus Maarten Peels van Stabiel Management in Valkenswaard. “Als je een slimme draagstructuur in prefab beton kiest, wordt de ruwbouw betaalbaar. Daarmee worden projecten vaak ook haalbaar voor opdrachtgevers. Bovendien schept die slimme constructie aanknopingspunten voor architecten om het gebouw extra cachet te geven, omdat er budgettaire ruimte vrijkomt of omdat ze architectonisch kunnen spelen met de draagstructuur.”

Een rechthoekig gebouw met kleine ramen is kostentechnisch het meest interessant, maar niet voor de architect. Andere uiterste is een zeer complex gebouw, waarbij de ruwbouw door allerlei variatie de kosten sterk laat oplopen. Maarten Peels: “Het mooie van prefab beton is dat je een draagstructuur kunt verzinnen die enerzijds slim van opzet is, zodat je kosten beperkt blijven, en anderzijds voldoende ruimte biedt om tegemoet te komen aan de architectonische wensen.”

Grote overspanning beste oplossing 
Illustratief voorbeeld is het Hilton Garden Inn hotel in Leiden naar een ontwerp van ASWA architecten. Uitvoeringstechnisch zouden met name de geplande parkeerplaatsen tot een complexe opzet van het casco leiden. “Op verzoek van Heembouw hebben wij de  draagstructuur mogen omzetten in een slimme prefab constructie. Het gebouw en de parkeerruimte zijn feitelijk rondom de draagstructuur ontworpen. Kijk je naar parkeerplaatsen, dan zie je vaak drie plekken tussen twee kolommen, maar die maat past niet bij twee hotelkamers. Wij hebben de parkeerplaatsen elders kunnen plaatsen en het casco kunnen optimaliseren, met de hotelkamers als basis. Compleet in prefab beton. Ook de gevels zijn in prefab beton uitgevoerd, bekleed met keramische tegels. Bovendien zijn de kolommen inspringend binnen het gevelvlak gesitueerd, waardoor de architect toch zijn frivole, speelse beeld kon behouden. En de opdrachtgever had een betaalbaar gebouw. Allemaal winnaars.”

Bij het uitwerken van de prefab draagstructuur wordt gezocht naar een zekere mate van repetitie in prefab beton, want dat is goed voor de prijs, aldus Maarten Peels. “Vanzelfsprekend moet je per project kijken of die slimme draagconstructie bij het project past. Maar in het merendeel van de projecten lukt dat, zo is onze ervaring. Prefab beton heeft bijvoorbeeld het voordeel van grote overspanningen door systeemvloeren, alsmede een snel te realiseren kern en de doordachte invulling van de gebouwgevels. “Echt, je kunt in prefab beton slim ontwerpen en dat levert voordelen op voor alle partijen. Zeker nu we virtueel bouwen met 3D- en BIM-modellen. De weg ligt open voor slimme en simpele draagconstructies in prefab beton. Mede door de stabiliteit van het gebouw goed te regelen, waarbij de krachten zo efficiënt mogelijk naar de fundering worden geleid. Nogmaals: dan gaat de kwaliteit omhoog en de prijs omlaag.”

<Alle projecten