De 5 voordelen van prefab bouwen

valerieGeen categorie

De 5 voordelen van prefab bouwen

Stabiel Management ontwerpt, levert en monteert al vele jaren prefab casco’s. Waarom kiezen steeds meer aannemers en ontwikkelaars voor een ontwerp dat volledig in prefab is te realiseren? In dit artikel leggen we aan de hand van 5 voordelen uit hoe je met bouwen in prefab meer, goedkoper en duurzamer kunt bouwen met minder mensen.

Voordeel 1: Minder last van schaarste personeel

Personeel, en met name ervaren personeel, is schaars. Vooral personeel voor op de bouwplaats is moeilijk te krijgen. De productie van prefab elementen daarentegen vindt plaats op een vaste productie locatie. In een goed georganiseerde productie omgeving kun je veel efficiënter werken. In vergelijking met werken op de bouwplaats zijn dan ook minder uren nodig. Bovendien is dichter bij huis werken in een goed werkklimaat voor veel mensen aantrekkelijker dan in weer en wind op steeds verschillende bouwplaatsen.

Voordeel 2: Korte bouwtijd en sneller rendement

De uiteindelijke montage gebeurt natuurlijk wel op de bouwplaats. Omdat alle verbindingen al zijn voorbereid en uitgewerkt, zijn deze uren tot een minimum beperkt. De daadwerkelijke bouwtijd op de bouwplaats is hiermee aanzienlijk korter. Dit scheelt niet alleen substantieel in de bouwplaatskosten, maar betekent ook minder benodigd personeel en minder overlast voor de omgeving.

Bovendien bouwen we niet voor niets. Een gebouw levert ook iets op en sneller in gebruik nemen betekent ook sneller rendement.

Voordeel 3: Minder faalkosten

Als je in prefab bouwt, moet je vooraf alles goed doorgedacht en uitgewerkt hebben. Uitvoeringsproblemen kom je al tegen bij het 3D modelleren (BIM is wat ons betreft een must!). Iets wat niet past of niet goed op elkaar aansluit, is in het 3D model veel beter op te lossen dan in de praktijk. Voortschrijdend inzicht is er natuurlijk altijd, alleen wordt dat in de engineeringsfase al goed zichtbaar. De consequenties zijn makkelijker te overzien en de problemen kunnen tijdig worden opgelost. Dat scheelt veel herstelkosten en vertraging op de bouwplaats.

Voordeel 4: Minder afhankelijk van het weer

Het weer is niet te beïnvloeden, maar kan wel aardig veel invloed uitoefenen op de werkzaamheden op de bouwplaats. In een prefab productie locatie levert het weer daarentegen geen vertragingen op. Met een prefab casco kun je een gebouw vrijwel “droog” realiseren (in tegenstelling tot “natte” bouw, waarbij veel beton in het werk wordt gestort en moet uitharden) en bovendien snel wind- en waterdicht krijgen. Daardoor zijn de verdere werkzaamheden op de bouwplaats ook minder gevoelig voor weersomstandigheden en vertraging. Zo kun je bijvoorbeeld ongehinderd de installaties aanbrengen, voor zover die niet zijn meegenomen in het casco.

Voordeel 5: Duurzaam

Bij prefab bouwen is alles kant en klaar geproduceerd en transporteer je alleen datgene naar de bouwplaats wat daar nodig is. Je hebt dus geen retourstroom van bijvoorbeeld bekisting of wapening. Ook het woon/werkverkeer is veel minder. De bouwtijd is immers korter en er is minder personeel nodig op de bouwplaats. Dat alles scheelt veel transport- en reiskilometers, wat niet alleen veel brandstofkosten bespaart maar ook leidt tot minder CO2 uitstoot.

Hoe profiteer je van deze voordelen?

Het belangrijkst is om al heel vroeg in het ontwerpstadium rekening te houden met prefab bouwen. Een slimme en economische prefab constructie vormt immers de basis van het gebouw. Als prefab casco specialist hebben we veel ervaring in het ontwerpen hiervan. We kiezen hierbij voor de beste combinatie van verschillende prefab onderdelen en materialen, zoals beton, staal en hout. Voor onze ontwerpen nemen we vervolgens ook de verantwoordelijkheid: we zorgen namelijk zelf voor de verdere engineering, productie, levering en montage.

Ben je een projectontwikkelaar of aannemer? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de voordelen van prefab bouwen? Of heb je een project waarvan je niet zeker weet of het wel in prefab kan worden gerealiseerd? Doe de gratis Quick scan of neem gewoon contact met ons op, we helpen je graag!

<Alle projecten>